Muzeum Rogalowe

muzeum rogalowe 4 20170608 1294422303Poznańskie Rogale Świętomarcińskie to nazwa wyjątkowych, szlachetnych rogali z nadzieniem z białego maku, które od ponad 150 lat są najważniejszym poznańskim słodkim przysmakiem. Dziś mają one status Chronionego Oznaczenia Geograficznego – mogą powstawać tylko w Wielkopolsce i to według ściśle określonej receptury. My mieliśmy okazję być w Rogalowym Muzeum w Poznaniu i uczestniczyliśmy w przygotowaniu rogali.

Warsztaty prowadził sam" Rogalowy Mistrz", mówiąc do nas gwarą poznańską, która jest mieszanką języka polskiego, niemieckiego i wielkopolskiej gwary ludowej. Usłyszeliśmy legendę o powstaniu rogali,obejrzeliśmy film, zapoznaliśmy się ze składnikami i recepturą oraz spróbowaliśmy ich - były smaczne. Później poszliśmy na Stare Miasto po pamiątki, zrobić zdjęcia, zjeść lody i pożegnać słynne Poznańskie Koziołki. Pełni wrażeń wróciliśmy autokarem do domu. Zapraszamy do galerii.