Zielone śniadanie

salataPrzedszkolaki z grup starszych rozmawiały na temat zdrowego żywienia, m.in. o tym, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, dlaczego musimy się zdrowo odżywiać? Następnie nazywały produkty, z których można zrobić smaczne  i zdrowe kanapki. Na środku stolika znajdowały się ułożone na talerzach: pieczywo, pokrojona w plasterki szynka, ogórki, pomidory, rzodkiewka oraz drobno posiekany szczypiorek a królową była zielona, soczysta sałata.

Po umyciu rąk, dzieci samodzielnie zrobiły sobie zielone kanapki. Na kromkach chleba układały  wybrane przez siebie produkty. Wszyscy ochoczo wzięli się  do wykonania barwnych i zdrowych kanapek, recytując przy tym słowa wiersza : Hej chłopaki i dziewczynki, czy Wy znacie witaminki? Przed chorobą bronią Was.Hej chłopaki i dziewczynki, jedzcie zawsze witaminki... Samodzielnie przygotowane śniadanie smakowało wyśmienicie i było zjedzone z wielkim apetytem.